La Paz

0
773
La Paz

La Paz is een merk sigaar dat rond 1880 ontstond. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het sigarenmerk La Paz van oorsprong Nederlands.

De eerste sigaren van het merk LA PAZ werden geproduceerd in de sigarenfabriek van Theodorus Antonius Josephus Houtman die zijn fabriek vestigde op de Handelskade in ‘s-Hertogenbosch in het jaar 1881. In de fabriek werden 106 sigarenmakers tewerkgesteld. De sigaren van La Paz waren zeer geliefd en werden ook gemaakt voor Koning Willem III. De sigarenfabriek mocht zich dan ook Hofleverancier noemen.

In 1881 werd aan de Handelskade in ‘s-Hertogenbosch de eerste ongematteerde sigaar van het merk LA PAZ gepresenteerd. In 1892 werd de fabriek overgenomen door Christiaan Theodorus Maria Houtman.

De La Paz-sigaren die in eerste instantie werden verkocht waren zogenaamde corona’s. In 1928 werd het bedrijf overgenomen door J.van Susante uit Boxtel. (Elizabeth Bas)

La Paz introduceerde in 1969 de Wilde Havana, een sigaar met een zogenaamde flos. Een flos wordt bij het vervaardigen afgeknipt met een mesje. Door dit mes van de sigarenmachine weg te halen, blijft een uitstekend bosje tabak zitten. Volgens de sigarenmakers smaakten de niet geknipte sigaren beter. Eigenlijk was de wilde sigaar een herintroductie en dus geen uitvinding van La Paz. Het sigarenfabriekje Hudson uit Roosendaal had jaren daarvoor het fenomeen “wilde” al ontwikkeld, maar de sigarenrokers kochten het niet. De introductie van de vreemde, onbekende sigaar in 1969 was wel succesvol. Achteraf werd dit succes verklaard door het feit dat het paste in de sfeer van de roerige jaren zestig. Consumenten konden met de keuze voor deze atypische sigaar zich afzetten tegen de gevestigde orde.

Verkrijgbaar in de shop!

 
Roken is wettelijk toegelaten vanaf 18 jaar en schaadt de gezondheid.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here